Sot o Sol

Sot o Sol
Välkommen!

måndag 30 november 2009

måndag -sista nov.

Tjenix!
Ua, huuur länge tänker detta f-b gråväder fortsätta??
Jag är såå less på detta gråväder o kladd. Nej, nu vill jag ha nån - grad
o sol!!!
Har fortf. lite ont i halsen. Inte I halsen, utan i halsmandeln på v.sida...
Bara det inte blir sämre är jag nöjd, nu går det med Alvedon.
Har varit till vetten idag o vaccinerat Teo med andra valpsprutan.
Det gick så bra o när jag svängde upp till byn för att handla lite på samma gång, så somnade han i buren. Det är ju lite jobbigt att vara valp här på gården:) På morgonen när grabbarna gått till skolan så släpper jag ut hästarna o mockar. Då är han med mig. Frasse, vår franska vädurshane går lös i stallet o Teo är såå sugen på honom. Han skäller lite o springer o slår med tassarna på Frasse. Frasse har inte brytt sig i honom, men i går kväll så fick han nog av den lilla "slyngeln" och hoppade på honom. Gissa om Teo blev överraskad o lite rädd! Så nu busar han bara med Frasse när han har rumpan mot honom:)
Lena undrade om vår osttillverkning:)
Det var inte alls så svårt. Vi köpte mjölk från en bonde, ostlöpe på affären. Sen var det bara att värma mjölken till ca 35 grader, ta av den från värmen o tillsätta ostlöpen. Man rör i ostlöpen utblandat i lite vatten. Sen "stannar" man mjölken. Sen skulle den stå o stelna i ca 45-60 min. Efter det skär man osten i kuber, sen rör man med händerna för att få ur ytterligare vätska ur ostmassan. Sen var det "bara" att trycka ut ostmassan i formar o salta mellan varven. Sen ska det stå o rinna av i formarna ett tag. Vill man så kan man smaksätta ostmassan med örter o kryddor. Ja, det var en enkel presentation av vår osttillverkning:) Prova, det var inte så svårt o blev väldigt gott. Helt utan tillsatser!
Jag har två ostar som fick ligga o torka i linneduk på bänken i två dygn. Nu har jag saltat på dem ordentligt runt om o lagt dom i plastpåse i kylen. Hoppas jag ska kunna spara dem till jul.
Nix, nu ska jag kolla Emil, han håller på att torka av golven åt mig:)
Ha en fortsatt bra dag!
Kram Erica

söndag 29 november 2009

Seg söndag...

Go eftermiddag! Tja, idag är det grått, trist, kallt o lite regn... kan inte bli sämre:( Igår hjälpte Mattias mig att fixa klart hönsens rastgård. Den blev bra tyckte vi, men hönsen verkade inte lika imponerade.... Dom är ju van att gå lösa! Men nu ska dom åtminstone kunna sticka ut näbben utan att behöva bli hökmat. Idag har jag bara gjort det nödvändigaste... sen har vi tagit det lugnt. Skulle ha ringt Erica o varit ut o spårat med hundarna. Men jag orkar inte... har fått ont i halsen, så jag måste vila så det inte blir värre. Förra julen hade jag bihåleinflammation o tappade smaken, inte roligt när man ska äta julmat:( Så nu ska jag kurera mig! Ostarna jag o Stina gjorde blev jättegoda! Såå gott med egen ost att ha på smörgåsen. Hoppas vi kan göra det till nästa jul också, skulle vara en underbar tradition. Nix, nu ska jag leta fram staken, ja adventsljusstaken, vad annars?:) Mattias o grabbarna har åkt o köpt korv med bröd. Vi ska göra en eld ute o grilla korv. Sånt gillar grabbar! Själv äter jag nog min inne... Det är urtrist ute! Trevlig advent! Kram Erica

lördag 28 november 2009

Lördag den 28 november

Tjenix!
Igår hade jag en jättetrevlig dag tillsammans med Stina!
Vi började med att åka till en bonde o köpa 20 l mjölk. Sen hem till Stina o elda upp
vedspisen o värma mjölken. Sen blev det ost! Första gången jag har gjort ost, det var
inte så svårt, men otroligt roligt. Det blev mer ost än vi hade trott, så nu har vi gjort
olika sorters färskoster med smak av pepparrot, gräslök, valnöt o whiskey! Dom ligger o torkar till sig över natten, så jag ska hämta dom snart. Ska bli väldigt spännande att få smaka!
Nu ska jag ta en prommis med vovvarna. Är jättedålig i axeln idag efter gårdagen, tur man har piller som hjälper lite.
Ha en riktigt skön helg!
Kram Erica

tisdag 24 november 2009

Tisdag kväll..

Tjenix!
Ännu en gråtrist dag med grå himmel o regn... är dom inte slut snart??? Jag längtar efter SOL!!!
Idag var jag till frissan. Piggade upp med en lite kortare frisyr nu. Skönt när det blir vinter o man ska ha mössa o så.
Sen blev det en vända på både Konsum o ICA. Handlade lite ditt o datt. Sen hem o åt lite lunch innan det var dax att pyssla lite med djuren. Fåren står i vinskyddet. Det är så kladdigt i hagen så dom får stå därinne o torka upp lite. Ska försöka få Mattias att klippa Kia nu när hon torkat upp. Hon ser hemsk ut! Hon ville ju inte komma när fårklipparen var här i höstas....
Ikväll bakade jag lite matbröd. Hittade ett superlätt brödrecept i ICAs kalender för 2010.
1/4 paket jäst
5 dl vatten (kallt)
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet o saltet o rör sedan i mjölet. Ska bli som en tjock kladdig gröt. (Jag bytte ut 3 dl till lite grövre mjöl) Låt jäsa under duk i minst 2-3 timmar. Det gör inget om det blir längre. Tag fram en gjutjärnsgryta med lock på 2,5-3 liter. Lägg bakplåtspapper i den o häll i degen. Grädda i 250 grader i 45 min, ta av locket o grädda ytterligare 15 min. Låt kallna på galler under duk.Jag strödde över solrosfrön över degen o det blev supergott bröd!
Idag fick jag brev från mamma. Hon hade skickat saffran till oss. Tack snälla!!! Det är ju dyrt som bara den i år... Men nu kan vi baka lussebullar o saffransbiskotti:)
Igår var Anna o Boss hit. Såå roligt när ni hälsar på! Boss, Teo och Sally busade som bara den.
Få se vad jag hittar på i morgon:)
Nix, nu blir det en dusch o sängen!
Kram Erica

lördag 21 november 2009

Hökfan:(

God morgon!
En bild på min vackra orkidé som jag fick av Linda o Raaw när hon kom på besök. Tusen tack igen för denna vackra blomma!
Det känns redan nu att det blir en underbar dag idag! Tänk, idag ska vi få sol:) Man tror det knappt förräns man får se den. Men det är blå himmel ute, hade nästan glömt hur den såg ut bakom alla gråsvarta moln.
Hökfan ja.... igår var han hit på återbesök. Jag hade släppt ut hönsen en stund mitt på dagen. Mattias såg att nåt var på tok på baksidan. Jovisst, där satt han i egen hög person med min favorit unghöna till sen lunch:(
Jättetråkigt!!! Men gjort är gjort, nu får vi stänga en liten rastgård åt dom, så att hönepönorna ialla fall kan gå utanför dörren utan att behöva sätta livet som insats. Jag VILL ju ha dom gåendes lös på gården, men jag vill heller inte att dom ska bli hökmat. Så en rastgård där dom kan vara när vi inte har uppsikt kan väl vara en medelväg ett tag.
Själv har jag varit rätt knackig några dagar... men det är ju ingen nyhet. Nu hoppas jag att jag får besked om operationen snart, så man vet hur o när o kan planera därifrån.
Ska bara vara ute o njuta av denna dag o pyssla med djuren idag. Kanske köra Titti en sväng, det var så längesedan. Ska plocka lite granris till blomlådorna o kaninerna idag också. Nu börjar man känna att man vill göra lite julfint. Har faktiskt tovat lite stentomtar. Dom blir riktigt mysiga. Tänkte göra nåt med mossa utanför dörren o ställa dit tomtar o lyktor. Hade tänkt få tag i en gammal pinnstol o lägga mossa på sitsen o sen sätta ljus i stolen o ställa tomtar på den. Få se om jag får tag i nån gammal stol bara.
Ja, nu ska jag ta en påtår med kaffe så man kommer igång. Dagen känns full av möjligheter nu när solen ääääntligen ska komma på besök! :)
I morgon kommer Bubbels matte o hämtar henne. Så igår var jag o förnyade hennes vet.besiktning. Det var UA även denna gång o Tessan tyckte hon var en pigg o trevlig valp. Teo fick också vara med, det är bra miljöträning o en kort biltur är ju aldrig fel det heller.
Gosebebbarna mina! Tänk att dom snart flyttat allihopa. Det blir tomt, men ändå så härligt att dom får komma till sina riktiga hem.
Tack för alla mail om era valpar. Det värmer! Alla valpar verkar trivas otroligt bra i sina hem o deras mattar o hussar verkar vara så nöjda. Det känns otroligt bra ska ni veta. Jag blir såå glad o varm i hjärtat när det dimper ner lite om er vardag.
Kram på er! Ta till vara på denna underbara lördag nu:)
//Erica

torsdag 19 november 2009

Torsdag kväll...

Go kväll! Nyss hemkommen från Anna Å o ljusparty. Handlade dushcreme o tvål samt teljus med härlig "juldoft". Var tvungen att lämna vid 20 för Mattias ska iväg o jobba natt. På fm var jag till Maria, fikade o pratade. Mycket häst o hundprat förstås:)! Sen hem för att ge djuren lunch o gå en till sväng med valparna i skogen. När grabbarna kom från skolan mötte jag upp för vi skulle till frissan med Isac. Han blev jättefin i håret. Handlade lite (som vanligt) o hem igen. Käkade kvällsmat o sen sov jag en timme innan jag skulle till Anna. Nu är hästarna inne för natten, Emil sover o själv ska jag också krypa under täcket. Gårdagen tillbringades i soffan med migrän :( Imorgon ska jag nog tova lite. Lilla Bubbel ska till vetten för en förnyad vet.besiktning inför försäljningen på söndag. Sen är bara Teo kvar. Guuud så tomt det kommer att bli! Men det är roligt att träna dom nu. Teo kan sitta o vänta på godis o kontaktövningar. Båda kommer riktigt bra när man ropar på dom, sen har vi följaträning på skogsprommisarna. Idag fungerade inte Bubbels öron riktigt... hon hade fått span på hönsen! Men jag fick tag i nackskinnet på henne, så nu fungerar öronen igen, trots hönor som retning! :) Kram o God natt! //Erica

tisdag 17 november 2009

Skitväder :(

Ua, vad trött jag är på detta regnande o gråväder. Skittrist!
Imorse kom Boss hit. Matte jobbar hela dagen så jag har turen att få vara valpvakt. Jätteroligt! Först fick han vara med mig o hundarna i stallet medans jag gjorde klart med mockning o grejade lite. Hm, Anna skulle ha sett honom..... Både Sally, Carro o Frasse (kaninen) for omkring i stallet o Boss efter såklart. Ja, jag har ju torv i Fridas box... behöver väl inte förklara närmare hur den blöta Boss blev efter att ha farit runt där inne:) HEMSK!
Ja, när jag var klar så gick jag in o hämtade Teo o Steffi. Gick en skogsprommis med helga gänget. Gud så härligt! Som ett lämmeltåg efter mig:)
Var till Stina på en fika idag också. Jättemysigt att få prata lite. Vi ska göra ost nästa vecka. Det ska verkligen bli jätteroligt!
Ja, sen har jag pysslat lite med hönsen. Nu måste dom vara inne mer på dagarna, så jag har halmat lite o fixat med godismat så dom har sysselsättning när dom inte kan gå ut så mycket. Fast en stund är dom ialla fall ute o sträcker på benen riktig.
Ha en fortsatt trevlig dag! Kram Erica
Bilder på min unghöna och från promenaden.

måndag 16 november 2009

Härlig måndag morgon!

Jag är sååå glad!!! Efter jag släppt ut hästarna o fixat med mockning o matat kaninerna så gick jag för att kolla hönsen. Dom verkade pigga trots gårdagens händelse. Tyckte jag hörde något utanför luckan, så jag gick ut o tittade. Där är min bruna unghöna!!! Stackarn måste ha varit otroligt rädd eftersom hon inte vågade sig fram igår. Men nu var hon hemma igen. Vilken lycka! Oj, vad hungrig hon var, sen hoppade hon upp bredvid Maja o syskonen och hon sover nog hela dagen idag:)
Pratade med Anna på Askelons kennel igår. Verkligen en underbart trevlig människa. Det blev ett långt samtal om hundar, mindre bra hundar, linjer mm. mm. Tycker att hon har väldigt sunda tankar om rottisaveln o det är därför vi gärna vill köpa en hund av dom. Sen känns det himla bra med närheten till dom.
Vi har tingat en tikvalp o håller tummarna för att det blir en åt oss. Ser verkligen fram mot det! Tanken är att vi ska tävla i både bruks o lydnad. Sen vill vi såklart ha en trevlig familjemedlem som är med på allt här hemma. Jag ska försöka få Mattias att engagera sig i spåren, så han kan gå dem åt mig. Man får ju ha hjälpförare i brukset, så det är något jag ska ha till både Carro o valpen. Nån som är sugen på att gå med Carro? :) Med henne är det en bit kvar tills hon är startklar i högre vad gäller lydnaden. Spåret är det inga problem med, hon är helt underbar i arbetet. Spårnoga o liggmarkerar apporterna jättebra.
Imorse fick valparna följa med på en liten skogspromenad. Dom går lösa för att lära sig att följa med o hålla koll på mig. Koppelträning ska vi ta itu med snart också. Idag var dom jätteduktiga o hade stenkoll på mig, samtidigt som dom ska klättra över stock o sten. Dom är för härliga mina små bebbar. Vi känner oss väldigt privilegade som får ha förtroendet att ha dessa två kvar ett tag längre.
Nix, nu ska jag göra lite nytta. Lite tvätt som ska hängas. Ska jag o posta Vickans brev o sen ska jag o valparna åka upp till Lingbo o hälsa på Anna o Boss. Hoppas hon inte glömt att vi ska komma idag:)
Lägger ut en bild på "Teo" när han sitter på Carro, visst är han söt! Vet att hans familj räknar dagarna nu.
Ha en riktigt skön dag i grårusket! Kram Erica

söndag 15 november 2009

Gråsöndag...

Inte rädd för dammsugan här inte! Teo i bustagen (A Best Commander)
Japp, här är det grått, trist o tråkigt. Fast rätt varmt, en +6-7 grader. Igår var jag däckad, nåt skit i kroppen, ont i magen o huvudvärk o lite feber. Men idag är jag bättre, lite seg men helt klart på bättringen. Fixade med mockning o gav kaniner o sen tog jag en kort prommis med hundarna.
När jag kom hem skulle det fixas lunch, ett djäkla liv var det på gammeltuppen här bakom huset. Mattias trodde lilltuppen åkte på en upptuktning... men icke. När jag började titta så var alla hönor borta, sen fick vi se höken!!!! eller hök o hök, vi kallar alla bruna rovfåglar för höken.... kan ha varit vad som helst i rovfågelväg. Den flög in i vindskyddet och jag sprang ut i full fart o tjoade och Carro hängde på. När jag kom mot vindskyddet stack den iväg. Där inne låg en av Majas gula ungkycklingar platt o livrädd, rufsig o ett tiotal fjädrar fattigare, -men vid liv. Tog upp den o den var såklart skräckslagen. Gick o lockade på hönorna o Maja o Hilma kom o följde med in i hönshuset. Därinne var de tre blommorna o gammeltuppen. Jaha, då var två ungdjur o två dv.kochin borta... fortsatte leta o hittade båda dv.kochina väl gömda. Den svarta av ungdjuren kom också skräckslagen fram. Men tyvärr är min favorit, den jag var 99% säker på att det var en (grönvärpar) höna, borta. Så med facit i hand är man väl lycklig att bara en strök med, men trist för hon var så himla tam o fin. Sådär brunspräcklig med guldinslag som en av Lenas vackra hedemorahöns. Så jag sörjer lilla hönepönan, hoppas att hökfan gjorde processen kort med henne bara... för dom andra var verkligen skräckslagna. Fy om hon fick lida länge!
Så nu får nog hönsen vara instängda om dagarna om vi inte är ute. Vill inte riskera nån fler.
Ua, nu är klockan inte ens 4 och det är mörkt ute... tror jag ska ta o baka något. Är sugen på att tova nån vette också. Satt o kardade lite ull härmom dagen. Nu börjar jag längta efter att få "ulla" som Emil säger:)
Måste ner på ICA o posta brev till Victoria också. Ja, ni som känner mig blir väl inte förvånade, men himlars vad vimsig jag är!!! Kan ni tänka er att jag glömde skicka med stamtavlan till deras Bear!?! Hur f-n kan man bli så förvirrad??? Usch vad jag känner mig dum! Men jag lovar, jag kommer aldrig att glömma något sådant igen!
Nix, nu ska jag göra lite nytta. Tänk att en kopp kaffe kan göra sån skillnad, drack inget på hela dagen igår, så nu hade jag börjat få huvudvär, men nu är man pigg igen :)
Kram Erica -den vimsiga!

fredag 13 november 2009

Fredag em. den 13:e!!!

Tjenix! Oj, vad dålig jag varit o skriva denna vecka... Men det har varit så mycket och jag har varit knackig. Det är nån förkylning som spökar i kroppen o vissa dagar har jag sån värk i örat o det trycker i ögat på samma sida, så det är väl nåt med bihålorna igen kanske. Annars är allt bara bra. Har tänkt mycket denna vecka på kommande operation och tiden efter den... Satte till och med ut annons på Frida, men jag tog bort den igen. De flesta som ringde (o det var många) ville ha henne till avel trots att jag skrev lindrigt exem. Jag är inte så säker på att man ska avla på en häst med exem.... Så att gå här o "drälla" eller någon annan stans o drälla... -Då får hon gå kvar här! Så får vi se, jag älskar att pyssla med hästarna och det får väl vara så sålänge sen får tiden utvisa om jag kan rida längre fram. Vi har också börjat fundera på att köpa en ny rottis. Funderingarna satte fart för vi såg annons på tikvalpar som var kvar i en kull. Men efter noggrannare eftertanke så är det inte vad vi har tänkt oss. Vi är helt överrens nu om att det blir en rottis som ska vara 8 v. och efter arbetsmeriterade föräldrar. Nu har vi sett en kennel som har valpplaner våren 2010, så jag har mailat o visat intresse. Ska ringa dem söndag när Mattias är hemma så jag kan prata i lugn o ro. Det är linjer o hundar som jag gillar mycket och även uppfödaren vet jag väl vem det är så det känns helt rätt för oss. Hade ju tänkt para Carro ivår, men den tilltänkta hanen blev dessvärre sjuk o nu är han inte tillgänglig i avel mer. Jättetrist! Sen vet jag inte om jag orkar ha någon fler valpkull på ett tag. Hälsan kommer i första hand och ska vi ta en kull valpar så vill jag kunna ge dem rätt start, annars får det vara. Så nu inväntar vi om det blir någon rottisvalp till oss i vår, annars får tiden utvisa om jag ändå väljer att para Carro nästa vinter. Ikväll är det fest på brukshundsklubben. Det blir grekisk buffé o sen lekar antar jag. Har inte varit så aktiv på klubben nu när jag haft valpar i huset, så det ska bli jättetrevligt att åka upp o träffa lite hundvänner. Ha en riktigt trevlig kväll! Kram Erica

söndag 8 november 2009

Söndag o farsdag!

I dag GRATTAR vi alla pappor! Största grattiset till barnens underbara pappa MATTIAS! Det är en riktigt gråtrist dag idag med duggregn. Tur att jag redan klarat av sysslorna ute, så nu kan man vara inne o mysa med valparna:) Blond Beauty är på väg hem till sitt nya hem. Det känns så bra att hon flyttar till min väninna Katarina. Tror hon kan förgylla deras hem på bästa sätt o hon ska få prova på att jaga praktiskt också. Inte än då, men så småningom:) Brown Bear hämtar dom på em. så nu ska jag njuta av honom o gosa tills han ska åka. Emil sov över hos farmor o farfar i natt. Mattias hämtar upp honom på väg hem från jobbet. Sen tror jag att vi ska åka och äta middag på China eller något i kväll för att fira Mattias dag. Ha det gott i grårusket! Kram Erica

fredag 6 november 2009

Fredag kväll....

Go kväll! Försöker skriva några rader fast fingrar, tår o axlar värker... Så jäkla trist med denna värk!!! Har mest sovit idag... Hoppas på en bättre dag i morgon. Igår kom Anna o hämtade Bandido Chief eller Boss som han kallas nu. Vi åt lunch som jag snodde ihop och en supergod paj o marsansås till efterrätt som Anna hade med. Har fått höra från både Anna o Eva att dom trivs med valparna och att allt går så bra. Det är jätteroligt att höra i från Er! Igår kväll åt vi våfflor med hjortronsylt till. Såå himla god sylt! Tusen tack för den Eva!!! Ikväll blir det nog nåt enkelt. Jag klarar inte av att laga något o Mattias försöker meka ihop bilen... tur att det finns pizzeria på byn. Själv har jag knaprat starka värktabletter, så Mattias får väl åka. Ah, det blev mycket gnäll... men ibland känns det tungt. Nu ska jag pigga upp mig med en kopp te. Mitt nya citruste som jag köpt av Lena kom idag. www.denlillaboden.com Kram Erica

onsdag 4 november 2009

Onsdag kväll...

Tjenix! Måste skriva några rader fast det värker så f-bannat... Nu har lilla Beauty By North flyttat till sitt nya hem i Älvsbyn utanför Piteå. Åh, vilka underbara människor hon får bo hos! Det känns såå himla bra när valparna har såna underbara hussar o mattar. Lilla Bea hade skött sig exemplariskt på hela den långa bilresan, men ....-hade ni trott nåt annat om mina små underbarn?? :) I morgon flyttar lilla Boss till sitt nya hem. Det var meningen att jag skulle ta alla valpar o åka dit med honom och få luncha med Anna. Nu har Mattias dessvärre mekat sönder sin bil o väntar på div. delar som inte kommer.... så han måste ta min bil i morgon o själv är man billös... Men alla som vet vad som var under våren -Jag är van att vara billös! Ja, så nu kommer Boss matte hit i stället o det är ju lika trevligt det. På söndag kommer Brown Bears familj och Blond Beautys familj o hämtar dem. Jätteroligt men då kommer det att bli tomt här hemma. Nix, nu ska jag gå o ta in hästarna strax. Det är tydligen snö på G! Ja, fick jag bestämma så kunde snön gärna vänta tills 2:a advent och sen försvinna igen efter alla helger. Men det är ju mycket ljusare ute med snön också... Ja man har ju ialla fall inget annat val än att gilla läget. Emil hjälpte mig i stallet idag. Han är för go! Sen tog han en ridtur på Titti alldeles ensam!!! Jag var o kliade på fåren när han kom tillbaka. Hörde nåt som lät iskogen,... trodde han trillat av. Men icke, där kom Titti travandes o Emil skrattade i högan sky:) Han tycker det är jätteroligt att "skumpa" på Titti. Hon är verkligen världens snällaste lilla ponny! Mattias hjälpte mig att halma i fårens vindskydd i em. Så nu har dom nästan en halvmeter tjock halmbädd att mysa i om det blir dåligt väder. Kvigorna har bara ätit upp halmen tidigare o skitat ner så mycket därinne. Men idag for dom till dom evigt gröna ängarna. Jätteskönt att ha det gjort. Så snart blir frysarna fulla så dom nästan är runda:) Åt alldeles färsk lever idag. Med kokt pot. o löksås med grädde o lingonsylt -underbart gott! Idag ringde de från skolan. Isac hade gjort en volt i en lövhög o landat på huvudet o hade värk i nacken, ryggen o huvudet. Mest var han nog rädd. Vi hämtade ialla fall honom o då var han lite duven. Men efter att han vilat här hemma så var han lite piggare. Men fy vad rädd man blir! Nix, nu är det kväller:) Var rädda om varandra! Kram Erica