Sot o Sol

Sot o Sol
Välkommen!

söndag 31 januari 2010

Söndag kväll...

Heej! Försöker få ner några rader. Kom hem från sjukhuset igår o allt har väl gått bra. Men jag kräktes hela första natten o dagen på sjukhuset, tydligen tålde jag inte morfinet eller sövningen. Men fick sprutor mot illamåendet o repade mig. Så då ville jag hem direkt när det vänt. Nu har jag en ny axelledskula, men det gick inte att få dit en ny kopp. Tyvärr är mina muskler o senor rätt förtvinade så läget på nya kulan blir tokigt i förh. till skålen så då skulle den bara lossna... Men min läkare tror att jag ialla fall ska få det lindrigare med värken, men troligen blir jag inte helt bra pga. muskel o senornas skick... Himla skönt att vara hemma ialla fall! Kram Erica

onsdag 27 januari 2010

Onsdag den 27:e

Tjenix! Idag blir det massor av förberedelser inför operationen, eller rättare sagt för att vara borta hemifrån nån dag... Men jag har fixat stallet så Mattias bara kan ta in hästarna. Har mockat åt kaninerna inne o det som gick åt honorna som bor ute. Ska fixa hönshuset senare idag. Titti var pigg i morse -Skönt! Men jag har visat Mattias var Fenylbutazonet finns o hur han ska ge det. Har också skrivit upp Teresas telenr. "utifallatt". Ja, en lång lista är skrivet ang. instruktioner om djuren:) Isac o Emil har lovat att hjälpa till. Tur att man har en så underbar familj. Har förberett med kläder, salvor o medicin så det bara är att stoppa ner i väskan. Ja, så jag känner mig förberedd o lugn. Skönt bara att få axeln utbytt nu, så man har det gjort o kan tänka framåt. Ha en bra dag, trots snön o blåsten som ska komma. Kram Erica

tisdag 26 januari 2010

Rimfrostig tisdag

Tjenix!
Vilket knepigt väder det är idag. -11 grader, dimma o rejält med rimfrost har lagt sig på allt ute. Väldigt fint är det ialla fall:) Se själva!
Lite orolig är jag idag.... Titti var lite stapplig igår kväll när jag tog in henne. Trodde det var all is som var i hovarna. Men efter att jag kratsat dom så var hon ialla fall öm när jag tog in henne i boxen igen. Ut med henne på gången igen o slog med kratsen under hovarna om hon var öm. Men det var hon inte heller... Men det verkar vara en fångkänning. Hon har ingen puls i hovarna o är inte öm när jag trycker, men rejält ömfotad när jag skulle ta ut dom i morse. Hon fick vända o gå in igen. Fick pyttelite hö för hon har halm i boxen hon kan äta av. Gav henne lite Butta på en äppelskiva o när jag tittade till henne vid 11-tiden så var hon mkt piggare. Alltså HAR hon ont. Släppte ut henne då o hon gick nästan rent, så hon får vara ute o när dom ska komma in till kvällen ska jag kolla hur hon är då. Annars får jag ringa vetten i morgon.
Våran höbonde kom med hösilage till tackorna idag. Oj, vad glada dom blev! Dom har ju fått äta en höbal senaste veckorna, för vi har bara några hösilage som vi fick köpa o då vill jag ju hellre ge det nu när dom går mot högdräktighet. Så nu har jag helnöjda får som inte kommer att gå mer än en halvmeter från rundbalsgrinden när dom ska vila o idissla:)
Det var perfekt att få hem det idag, för i morgon ska det visst bli ett djäkla oväder med ett par dm. snö o blåst... Usch!
Hoppas det inte är för dåligt väglag när vi ska in till sjukhuset på torsdag morgon. Jag ska ju vara i Gävle kl.7 på morgonen. Mattias skjutsar mig o vi måste nog åka i god tid om det är mycket snö på vägarna. Inte säkert att dom hunnit ploga så tidigt...
Ska ta en prommis med hundarna nu. Har ju tränat "stå" med Carro när hon kommer i full fart o ska "stampa till" Sally. Då gör hon nämligen ett perfekt ställande med riktigt stamp i backen med framtassarna. Har nött detta hela vintern för att få ett bra ställande. Har inte kopplat ihop det med inkallning med ställande än. Hon segade på inkallningen efter att vi börjat träna ink. med stå, så då backade jag o kör nu bara raka inkallningar för att få tillbaka farten. Har även tränat kryp under vintern. Det är ju ett moment med hög koff. så man vill gärna ha det riktigt bra. Hoppas jag blir riktigt pigg efter operationen så jag orkar träna mer i vår. Vill även köra på med viltspår med båda hundarna. Jag har fått flera rådjursklövar som ligger i frysen o väntar:)
Nix, nu blir det prommis innan grabbarna kommer hem. Det blev en bild på dom från i lördags när dom åkte bob efter 4-hjulingen. Det tyckte dom var roligt!!
Ha en bra dag!
Kram Erica

torsdag 21 januari 2010

Torsdag

God morgon!
Har fått iväg grabbarna till skolan o tvättat håret. Hade tänkt åka in till Valbo o IKEA, men nu är jag helt slut o det värker så f-b i axeln.... :(
Man blir så ledsen. Men om jag vilar en timme hoppas jag att jag orkar åka sen. Jag vill in o köpa en kruka. Den jag var så glad över att jag fyndade på rea är i krasch. Isac råkade putta Emil så han ramlade in i krukan, så nu är den i bitar. Blev så besviken, men hoppas hitta en ny eller nåt liknande ialla fall. Behöver ju en stor kruka till växthuset i vår.
Fick klart i hönshuset igår. Har en vägg som jag kan sätta upp o dela av, bara att haspa i väggen. Sen spikade jag fast två kompostgaller som tak, sen två kompostgaller för att fortsätta väggen under de andra hönsens bajsbord (där var det förberett så bara att hänga upp dessa). Då har dv.kochina ca 2,5 kvm eget boende. Satte upp en pinne o ströade med nytt spån. Blev jätte bra! Det mindre bra var att tuppen inte såg ut som jag hade tänkt mig:(
Han skulle vara grå o creme enl. annonsen, men på bilden är han mer svart o gul -Besviken! Så jag tror jag letar vidare efter en färgren blå. Det är det jag egentligen vill ha. Vill inte skaffa en tupp "bara för att" utan den ska ju bo här i många år. Synd.
Steffi o Maryann var hit o hälsade på i går. Det är så himla roligt att få träffa mina valpar med jämna mellanrum o se dom växa på sig. Steffi vägde ca 3 kg om jag minns rätt. Hon är som en iller, liten pigg o kvick o bara superglad. Helt underbar! Jösses vad dom lekte, mina hundar var helslut efter hon åkt. Antar att det var en nöjd Steffi också. Fick en otroligt fin bukett tulpaner av Maryanne -Tusen Tack snälla du! Lägger in en bild så ni får se vad fin den är.
Nix, nu ska jag dricka lite kaffe o vila så jag kanske orkar åka in till Valbo en sväng sen.
Förresten så vann jag budgivning på Tradera. Nu har jag köpt en Furminator att prova till Sallys päls. Har bara hört gott om denna till terriers, så nu ska jag prova när Sally ska fälla.
Ha en bra dag!
Kram Erica

onsdag 20 januari 2010

Onsdag fm.

Indiankrasse: Gleaming Mahogany
Doftklint: Sweet sultan
Blomma för dagen: Crimson Rambler
Tjenix!
Har precis varit ut med Emil till bussen. Tänk att hundarna o speciellt Sally blir helgalen när hon får följa med. Vet inte varför den lilla promenaden är så himla rolig? Det är kanske 300 m ut till Bladmursvägen där skolbussen kommer på morgonen o dessutom får hundarna gå i koppel sista biten. Sally blir alldeles till sig när jag tar fram kopplet o ska gå till bussen -Tokfia!
Isac får vara hemma idag också, han är fortf. lite klen efter sprutan.
Själv ska jag inte göra något speciellt. Har tid för massage hos Lena på em. Annars blir det väl att pyssla det dagliga med djuren o ta en lite prommis senare. Ska sätta upp kompostgaller o dela av i hönshuset. Har hittat en dv.kochin tupp. Är han fin så får han flytta hit. Då får mina två dv.kochin tjejer en egen fästman. Blommetuppen är för stor för dessa små nätta tjejer, så dom ska få en egen avdelning i hönshuset o en egen fästman. Hoppas nu att han är fin!
Nu har mina fröpåsar kommit hem från Odla.nu. Åh, man får ju vårkänslor när fröpåsarna dimper ner! Bara jag kommer hem från operationen så ska jag planera för frösådder o sticklingar. Måste köpa lite pelargonsticklingar. För tyvärr är det många av pellisarna som gett upp under vintern. Vet inte om de fått för mycket vatten, lite ljus eller vad det är för fel.
Trist är det ialla fall när de inte överlever. Å andra sidan har man ju möjlighet att prova nåt nytt istället. För man kan ju inte ha hur många sorter som helst. Tyvärr.
Nix pix. Nu ska jag göra lite nytta:)
Ha en riktigt bra dag!
Kram Erica

tisdag 19 januari 2010

Tisdag den 19/1

Go förmiddag!
Fick ett trevligt samtal i går. Det var Eva som ringde o pratade hund och såklart mest om Älvsbyns okrönte drottning Bea :) En bild på henne med gosedjur.
Det värmer när ni trivs så bra med era Sallyvalpar!
Valparna växer så det knakar o börjar snart ömsa tänder. Tänk på att ni har lite tuggben för dom att sysselsätta sina gaddar med. Om ni inte är rädd för att dom kliar tänderna mot andra attiraljer förstås:)
Vägde Sally igår och hon väger ca 5,3 kg. Teo väger 4,6 kg o Bea 3,85 kg.
Nu börjar de flesta byta ut valpfodret mot annat foder. Skrev till Marie om vad jag tycker om Hills..:-) Men jag måste ju tillägga att det var när jag gav det till Maja, en helt annan typ av hund. Det viktigaste är att ni håller koll på vikten så de inte går upp för fort i vikt. De ska helst växa lagomt i takt. Ni ser själva bäst o känner era hundar bäst, så håll koll på hur mycket dom äter o att avföring ser bra ut (fast o fin). Dom ska också "se friska ut" dvs. lyster i päls o fin svärta i mungipor o nos. Det finns såå många foder på marknaden o alla ger olika råd om vad som är bäst. Jag har provat väldigt många olika foder o arbetstränade där vi sålde enorma mängder foder.
Ni måste följa era egna värderingar o det som känns bäst för er o eran hund! Det som avgjort att vi ger våra hundar Doggy är kvalitét, (svenskproducerat med svenska råvaror) samt priset. Vi hade ju två rottisar ett tag o då är priset en viktig anledning. Vi har varit nöjd med Doggy o därför blir det att man fortsätter. Har man bara en JR så spelar det ingen större roll vad det kostar, då foderåtgången är väldigt liten.
Ja, det var en lång berättelse om mina underbara valpar. Men jag är väldigt stolt över dessa småttingar! Alla är så harmoniska o fina i temperamentet, det känns helt otroligt bra. Jag parade ju Sally med Chefen med i första hand deras underbara temperament i åtanke. Sen att Chefen är en underbart vacker hund är ju bara ett +!
Idag är Isac hemma från skolan. Han var inge pigg i morse. Dom fick sina andra sprutor med Svininfluensa igår o när jag ringde o sjukanmälde honom så sa läraren att många var dåliga idag o hemma med feber. Ua, hoppas det går över fort!
Själv är jag seg i kroppen o knackig i lederna idag. Men jag har gjort en vetebröd deg. Vill gärna ha nån påse med bullar i frysen. Det är ju bara en vecka till operation. Gud vad skönt det ska bli att få det gjort!!!
Snälla grannen Ann-Sofie erbjöd sig att hjälpa till med djuren om det kniper när jag är nyopererad. Man blir ju så rörd av såna erbjudanden. Även Katarina vet jag ställer upp om det är nåt som kniper med djur eller barn. Det känns verkligen fint med såna underbara vänner omkring en.
Nix pix, nu ska jag gå ut o se till kaninerna innan jag bakar ut degen. Kanske Frazze ska få dejta idag igen... Inte för att han tar sitt jobb på allvar direkt. Försökte få till det med Agnez samtidigt som han mumsade hö.... :) Han är för härlig den kaninen, helt underbart coolt temperament.
Ha en underbar dag!
Kram Erica

måndag 11 januari 2010

Måndag med rutiner -äntligen:)

Japp, ny vecka -nya tag! Det är härligt med jullov för grabbarna, men det är skönt när det blir lite mer ordning på rutinerna. Vardagslunken är skön tycker jag, då får jag lite tid att vila på förmiddagarna när grabbarna är i skolan:) Lite orolig är jag just nu. Isac hade nämligen ramlat i stugan i Idre o slagit ur en fjärdedel av ena framtanden o hörnet på den andra. Jag ringde tandläkaren direkt när dom öppnade i morse o han fick tid nu 14,05. Mattias har åkt för att hämta dom vid skolan o skjutsa till tandläkaren. Hoppas det går att fixa till o att han inte får missfärgade tänder osv. Usch, tankarna vimsar iväg o man är rädd för det värsta... Men det blir nog bra när dom får laga till det. Hoppas jag! Själv har jag varit till frissan idag. Blekte slingor o klippte lite. Skönt att vara lite fin sen när man ska in på sjukhuset. Ville ha slingor för att få mer stadga i håret så det blir lättskött. Efter operationen får man väl ta Mattias till hjälp för att tvätta sig osv. då vill man ha håret så det är hyfsat utan att man behöver göra något..... Undrar hur länge man blir konvalecent... Men jag ska in på torsdag o få all info. inför operationen, så då talar dom väl om hur länge man blir inlagd o hur lång tid det tar innan det har läkt ihop hyfsat. Värken efteråt är jag inte ett dugg rädd eller orolig för. Sån värk jag har nu så kan det bara bli bättre... Och det är en annan värk när man läker, inte denna hemska, påfrestande enerverande gnolvärk som gör en såå trött. Vissa dagar är jag så trött så man är nära tårarna bara nån säger nåt "fel", blir så känslig o sårbar. Fast det inte är illa menat, så tar man åt sig på något konstigt sätt. Usch ja. Men jag blir "back in buisness" snart:) Nix, nu ska jag gå o titta om hönorna har gjort sitt jobb. Ialla fall är det mer fart på tupparna nu. Dom tar sig en snabbis så fort dom får tag i en höna. Favoriten är Hilma. Stackarn, hon ser alldeles luggsliten ut på ryggen... Vi ska ju ta bort gammeltuppen, men han är ju så vacker o snäll så jag har svårt att ta beslutet. Men det måste bli innan jag ska in på operation har jag tänkt. Sen kan jag spara lite ägg efter blommehönorna. Då blir det renrasiga blommekycklingar. Tänkte lägga under nån av dv.kochin hönorna lite ägg i mars eller så. Så det blir vårkycklingar. Skulle vilja ha tag på några Isbar ägg också. Det är så vackert med gröna ägg. Hemskt gärna gråblå Isbar om nån har. Det finns visst både svarta, spättade o gråblå. De spättade är också fina. Ja, jag ÄR velig, det finns såå många fina hönsraser jag skulle vilja ha! :) Ha en riktigt bra dag! Kram Erica

onsdag 6 januari 2010

Kväller o nästan 30 grader kallt...

Ja, det är kallt, svinkallt!
Måste lägga in några bilder på min goa grabb. Den minsta o yngsta i familjen:)
Och han är inte tvåbent... men ack så fin. Jag mår så bra när jag umgås med djuren. Att få sitta i Tittis box på kvällen med lilla Skutt o Titti o Missan är så avkopplande. Men ikväll blev det inte så lång stund, fingrarna blev så frussna. Inte lätt att knäppa några kort heller på mina översociala djur som helst är i knät:)
Lite bilder på djuren ialla fall.
Go kväll!
Kram Erica

lördag 2 januari 2010

Nu räcker det!!!

Fy attans vad mycket snö det har kommit:( Nu räcker det för i år!!!
I morse var det -10 och det måste ha kommit nästan 2 dm sen vi var ute o skottade i går em. Jag gillar vita vintrar, men nån måtta får det allt vara.
Stackars Mattias jobbar fm. och måste skotta när han kommer hem, det lär ta honom flera timmar innan hela gården o vägen är skottad... Jag har skottat lite runt bilarna, men jag är så himla dålig i axeln så det gör det svårt att skotta, trots lätt snö.
Skulle vilja mocka ur kaninburarna ute också.. men det lär vänta tills det blir mildare väder ute. Usch, märks det att jag är less på vinter nu?
Ska nog börja packa lite o förbereda inför resan till Idre på torsdag. Det ska bli jätteroligt att få komma iväg på semester hela familjen. Men det är också mycket att förbereda så det funkar med djuren när jag är borta.
Tur att Tese o Ann-Sofie är snälla o ställer upp o hjälper till!
Nix, tror jag måste ha en kopp kaffe.
Ha det gott i ovädret!
Kram Erica