Sot o Sol

Sot o Sol
Välkommen!

lördag 27 april 2013

Lördag morgon...

Grabbarna sover än o jag sitter här  o plickar.

Vaknade som vanligt före kl.6 o Fia blir galen när hon märker att jag vaknat. Rusar upp o pussar o ner till Nicke o på honom som en toka. Hm, liksom bara att gå upp!

Gick ut o gav Selma lite välling. Hon bääade när hon hörde mig. Så efter fyra mål med flaska så har hon fattat att hon får mat av mig. Måste åka o köpa mer lammnäring på Granngården idag.

Verkar bli en vacker dag. Solen skiner o det är blå himmel. Fåglarna kvittrar o det är helt otroligt vackert ute.

Liiite piggare i förkylningen. Skönt!
Igår var jag dock toktrött. Jobbade o när jag kom hem åt vi o sen gav jag Selma välling också for vi ner till Västerås. Mattias hade hittat en bil han skulle köpa.


När vi åkt o bara kommit en km så satt en katt i vägkanten. Mattias saktade in o muttrade att inte katten flyttade sig... När vi kom nära såg jag att det var något fel. Stanna! sa jag
Ut o tittade o stackaren var blöt om bakdelen o förlamad.....
Åh stackars katt!!!! Den måste ha blivit påkörd o släpade sin bakdel o såg så bedjande ut, men samtidigt fräste den när jag kom nära, så rädd o kunde inte fly.
Jag ringde vår vette, men hon var inte hemma o kunde inte behandla eller avliva en katt som hon inte visste ägaren på.
Då kände jag paniken komma.... VAD GÖR MAN??? Hon kunde inte ge mer råd än att leta runt i husen omkring efter ägaren.
Det var ca 10 hus som låg inom avstånd där katten kunde höra hemma.... var börjar man?
Med en tid att passa i Västerås....
Jag hade handskar i bilen som jag tog på o var beredd att försöka ta katten o ta in den i hundburen o åka till vetten o hade gärna betalat bara hon tagit hand om den... men det alternativet var inte aktuellt.

Då såg vi att en var ute på en gård så jag ropade, men det var inte deras katt. Såg att det var folk hemma på en annan gård o åkte dit, men inte deras katt. Då kom en bil o stannade borta vid katten o vi talade om för dem att vi inte kört på katten och måste åka, så de skulle kolla vem som ägde den.
Usch, hade en gnagande känsla i magen resten av vägen över denna arma katt.
Hoppas ägaren hittades så den fick somna in.

Så Västerås tor efter jobbet o vi kom hem vid 20,30-tiden.
Såå trött o slut så jag hade ont o mådde illa:(
Men vi käkade lite korv med bröd, gav kaninerna kvällsmat o sen stupade jag i säng.

Ha en underbar dag!
Kram Erica

torsdag 25 april 2013

Det gör ont....

... i ett "mammahjärta" när en tacka inte vill veta av sitt barn.


Stina blev mamma till två, en fin bagge o ett sockersött tacklamm. Tyvärr tycker Stina att det räcker gott o väl med ett barn o det är bagglammet.

Jag har haft henne undan stängd o tänkt att hon kanske accepterar lilla Selma om de får lugn o ro. Men NOT!
Det är bara Sixten som är hennes barn!

Men lilla Selma har lärt sig att mamma stångar, så hon ställer sig bakifrån o snuttar o får på så sätt i sig mat. Men i morse så blandade jag en dryg dl välling o den sög hon glupskt i sig. Så i kväll gick jag ut med 1,75 dl välling o det drack hon också glupskt ur. Så det kändes bättre i mitt mammahjärta när lillan får två ordentliga mål mat, så får hon snutta så gott hon kan där i mellan.

Annars har jag varit i en alvedondimma idag.... Har fått förkylningen grabbarna har varit hemma från skolan för hela veckan. Trist!
Ont i halsen och trött o klen.

Vi har pysslat på lite grann. Jag har mest vilat, men Mattias flyttade ut rundbalsgrinden i hagen o tog höt som var i den i traktorskopan. Så nu har fåren massor av hö i hagen o jag slipper ge smågivor tre gånger om dagen. Skönt!

I morgon är det jobb o jag hoppas att jag är lite piggare!

Ha det gott!
Kram Erica

onsdag 24 april 2013

Vissa vänner är liksom x-tra betydelsefulla.....

God morgon!

Sitter här med mitt morgonkaffe o ska strax åka till Åmot!

I går kväll kom Anna ner med transporten o vi lastade Sót.

Min lilla bebis har blivit stor o flyttat hemifrån.....

Inte utan protest dock....

Men tack vare att Anna hjälpte till o stod på ena sidan transporten, Mattias på andra o vi hade lina in runt bommen o jag inne i transporten så gick det bra.
Mattias höll emot så hon inte kunde backa o hon fick gå in i sin egen takt med lite draghjälp i bland. Väl inne tänkte hon hoppa över bommen! Fast vi bundit henne jättekort fick hon över frambenet över bommen.

TOKA!

Åkte en liten bit o det blev ett jäkla liv! Stannade ute vid Oklagård o kollade, ena benet över bommen igen.... hon är ialla fall atletisk!
Men sen gick det jättebra trots vägar med tjällossning o guppigt värre.

Hon ska stå där ett tag tills vi får bete här hemma o då kommer hon o Annas hästar hit. Men Sót är till salu.

Tur man har en vän som är en klippa i alla lägen o en underbar man!

Nu står Isa ensam i stallet o jag ska åka upp o hjälpa Anna att ta ut hästarna. Sen blir det transporten med hit o lasta Isa o åka med henne till Valbo o Stall Islandica för utlåning o förhoppningsvis blir hon o Sót sålda.

Det är blandade känslor när hästarna flyttar, men det är dags att släppa taget o inse att tid o ork inte räcker till.

Ha en underbar dag!
Kram Erica

torsdag 18 april 2013

Det blååååser....

Sitter här o funderar om jag ska gå ut o ta in hästarna innan de blåser bort...

Stormar som f-n ute!!!

Jag som avskyr blåsväder, men faktiskt känns det ok när man vet att blåst o +10 grader biter duktigt på snön:)

Har pysslat på i sakta mak idag... Hade migränkänning igår som jag brottades med o det ger efterdyningar dagen efter med.



Igår var jag förbi o tittade till Sally. Hon hoppade på tre ben o det är nog en sträckning eller så i kring höften. Hoppas hon piggar på sig strax! Lägger in en gammal bild på småtjejerna:)





Mina tre lamm är så otroligt härliga o sociala! Vi har aldrig haft så gosiga lamm förut!
Tjejerna Mimmi med mkt vitt i huvudet o Maja är så mysiga o lägger sig i knät eller bredvid när jag kliar o myser med dem. Helt underbart! Så Mimmi får nog stanna här, om jag inte hittar något riktigt bra hem till henne. För slakta henne kan jag inte göra!


Mimmi!
 
 
 
En trevlig nyhet är att Isa nog åker till Islandica nästa vecka. De vill låna henne för lektionsverksamhet. Det känns toppenbra! MEN problemet är att jag behöver stallplats eller en sällskapshäst till Sót.... Hoppas det går att lösa med kort varsel.
 
Nej, nu ska jag gå o ta in hästarna innan de blåser bort!
 
Kram Erica

tisdag 16 april 2013

Det är VÅR!

Ja, äntligen kan man säga att det är vår!

I morse när jag klev upp vid 6 så visade termometern på +3 grader o under dagarna har det varit uppåt +8, så otroligt skönt med lite varmare o såå efterlängtat efter all ihärdig kyla.

Andra säkra vårtecken här hemma är att man skulle byta den tvåhjulsdrivna bilen mot nåt mer terränggående alternativt nåt båtaktigt... pga allt vatten, klet o tjälhål på vägarna, fyrhjulsdrivna bilen är jag glad för!

Tredje säkra vårtecknet är grustaget som intagit hall, kök o alla andra rum..... Där hundarna legat är det en stor grå fläck med torkad lera o grus.... kan ju säga att dammsugaren får bekänna färg!

Fjärde säkra vårtecknet är en skottkärra med hästhår varje kväll efter hästarnas borstning... hår som intar ansikte, näsa o andra irriterande ställen o kliar så f-b.

Femte säkra vårtecknet är att tofsviporna syns i dikeskanterna o tranorna hörs sjunga!

Så nu ÄR DET VÅR!!!


Annars knallar det på. Jag har ju ett toppenjobb o härliga arbetskamrater i både två o fyrbeningar. Dagarna går så fort o jag längtar dit när jag är hemma.

Idag är det höhämtning på schemat samt vaccinera Fia som fyllt 1 år!

Grattis våra fina D-barn i efterskott o jag hoppas ni fick nåt smarrigt!

Ha en härlig dag, det tänker jag ha!

Kram Erica

lördag 6 april 2013

Veckan som gått...

Tjenix!

Ja det är värst vad lite jag sitter på datorn nu för tiden. Efter jobbet så är det så mkt annat som ska hinnas med så man plickar bara runt på favoritsidorna lite snabbt mellan varven. Blir ingen bloggtid just....

I torsdags efter jobbet så ringde jag Anna o vi bestämde träff vid bruks för träning.

Innan jag skulle dit så sprang jag som hastigast ut i stallet för att ge kaninerna vatten o se till dem.
Ve o fasa!
Där hade Carla boat slarvigt o 4 ungar låg här o där.... kalla o livlösa:(
Jag tog två i bh:n o de andra två i händerna o försökta värma dem. Men iskall om händerna insåg jag att jag inte kunde få dem varma. In o lade alla på en handduk på elementet i hallen. Masserade dem en o en o bytte o värmde o varvade så.
Försökte verkligen på alla sätt jag kunde, men tyvärr var det kört. Men man kan bara göra så gott man kan o det gjorde jag.
Så himla hjärtskärande bara när ingen klarade sig. Stackars Carla!

Anna hade redan tränat uppletande när jag kom. Hon hade lämnat tre föremål till mig o Carro. Dessa låg lite på rad på djupet o det var snö i rutan.
Det blev ur bilen, på med tjänstetecket o ut till rutan. Hm, uppvärmning???
Skickade Carro o hon jobbade hyfsat. Lite hög nos o lite planlöst arbete kändes det som. Men hon hittade mittenföremålet fort. Sen jobbade hon väldigt innan hon fick in första föremålet. Skickade igen fast hon var skittrött.... Hon jobbade men då var det soppatorsk. Anna fick gå ut o lägga om föremålet o sen var det full fart ut o hon hittade det direkt. Duktig, trött vovva!
Carro hade ju varit med mig på jobbet också så hon var nog rätt trött i huvudet redan innan. Men en jättebra träning!

Tillbaka till parkeringen o Carro fick vila lite medan Anna o Bärry tränade.
Jäklar vad duktig han är lilla blå!

Sen tog jag ut Carro igen. Övertalade Anna att träna lite ställande med Carro. Jag är för seg o får ingen riktig fart på henne. Vi har kört fast helt enkelt!
Anna jobbade på som sjutton med godis o boll varvat. Ställandena fick mkt bättre stuns o fart. Nu fick jag lite inspiration o nytänk.

Tusen tack vännen för en trevlig träningsdate!

Fredagen var vi lediga både jag o Mattias. Vi gick ut tidigt o pysslade ute mest hela dagen. Så himla skönt att få massor av saker gjorda. Jag städade kaninburar o mockade. Fixade med fåren o klippte äppelträd. Dammsög o torkade golven hanns också med. Tvättade o hängde ut på tork.
Sen kom Anna förbi o vi tog en kaffe. Trevligt!

Sen fortsatte vi ute o avslutade med en prommis med trötta hundar. De hade varit ute med oss på gården hela dagen o hade inte alls så mkt spring i benen:)

Idag blir det en tur till Tierp för jag ska hämta nya kaniner!
De kommer upp till utställningen där o det är Mellerudskaniner som sedan ska bo i Högbo o en dv.vädurskille som jag ska använda till min hona.

Ha en underbar dag!
Kram Erica

måndag 1 april 2013

Påsk, påsk, påsk.....

God morgon!

Uj, vad många dagar jag blev ledig iom påsken. Eller iom snälla arbetskamrater som jobbade påsken... Fast det hade inte gjort mig något att jobba heller.. saknar mitt jobb när jag är hemma! :)

Skönt med så fint väder så länge nu. Jag passar på att vara ute o greja så mycket som möjligt. Har städat i flera kaninburar o även släppt ihop några kaniner så vi väntar nya små kaniner i slutet av april, början av maj. Har även några som ska ha smått i dagarna.

I fredags var Anna hit o vi frisserade fåren.

Skönt att få det gjort!
Var lite orolig över hullet på mina damer, med tanke på att Josra är 9 år och även tacklammen som ska ha lamm själva i mitten av april. När jag har känt på dem så har jag inte blivit klok... såå svåra att känna hull på!
Men nu när de blev klippta så såg man tydligt deras byggnad o de var rätt lagom i hull. Josra ser dräktig ut fast hon har lamm redan! :) Så där behöver jag inte vara orolig. Miga är tunnast men hon bar ju fram trillingar så det är ju inte konstigt att hon är tunn. Stina trodde jag var jättetunn, men det var hon inte.
Däremot har gestrikarna väldigt markerad manke o är tunna över bogen. Så de är helt olika i byggnad mot ex. de med köttras i.
Och det ska de ju vara också:)

Lördagen var jag lite mör i kroppen o pysslade lite bara. I går var det handling som stod på schemat. Ner på ICA, laddade med kaffe först...
Men se vad jag misstog mig! Det var hur lugnt som helst där!!! Inte ens kö i kassan.

Det jag också pysslat med är vaktelkläckning i helgen. Lördagen sprang jag fram o tillbaka ner o kollade kläckaren stup i ett. Spännande med dessa små pippisar!








Igår när han vaknade så hade jag fixat lite påsk lunch. Alla verkar ju käka påskmiddagar hit o dit, så jag tänkte att jag måste ta o fixa ihop lite mys jag också.
Blev ägg med majonäs eller skagenröra, sill, kalvsylta, skinka o potatis. Påskmust till såklart:)
Lördagen blev det lammbiffar med vitlök o fetaost, så vi har käkat lamm också! Fast det gör vi ju mest var o varannan dag... ;)

Igår kväll hade jag o grabbarna lite myskväll. Bingolotto o till det åt vi björnbär o jordgubbar med grädde. Inte vann vi heller... men det hade jag inte räknat med. Mysigt att vi tre satt o spelade ialla fall. Ikväll börjar Mattias 22, så då hinner vi ha lite kvällsmys med honom innan jobbet. Lö o söndag har han jobbat 12-timmarsnatt så då sover han, vaknar, käkar o vilar o åker o jobbar igen. Trist.

Nej, tror jag ska ta en tur med vovvarna. Alla sover ju i huset!

Ha en fin dag!
Kram Erica