Sot o Sol

Sot o Sol
Välkommen!

söndag 29 april 2012

Underbar ledig söndag!

Tjenix!

Det är ju bra att vakna tidigt, man hinner mycket!

Efter en långprommis med hundarna blev det påtår på altanen i solen. Skööönt!

Har fixat med djuren idag, städat o rensat i växthuset o såå skönt att få det gjort.



Jag glömde att ta kort när solen sken, så det blev några bilder nu ikväll istället. Jag har rensat ur all kvickrot ur bäddarna o runt kanterna i växthuset. Ogräset mellan plattorna måste Mattias hjälpa mig med, för det orkar jag inte få upp.



När jag var ute o eldade o fixade kaninerna såg jag ett rådjur på åkern. När jag var i växthuset så var hon kvar! Bara alldeles utanför vår hage gick hon o åt o strosade omkring.



Märta låg o moffade lite o funderade nog om det var ett får på rymmen:)




När jag gått ur växthuset efter att ha lagt fiberduk över pellisarna som fick flytta ut idag, så gick rådjuret fortfarande kvar fast hon hade gått över diket till nästa åker.


Märta hade stenkoll på rådjuret! Skönt att dom inte har några tendenser att sticka på vilt. Nicke låg lite längre bort på gräsmattan o tuggade på en pinne han...

Nu är alla djur nattade o jag har eldat, så nu blir det en varm dusch o sen blir det sängen!

Har haft valpmysbesök både lördag o söndag o det är så himla trevligt!

I morgon är det en ny dag med nya möjligheter! :)

Kram Erica

Tiiiidig söndag morgon

God morgon!

Tja, Mattias kom hem vid 6 för han har jobbat natt... Märta vaknade o började leka med ett märgben på klinkersgolvet... Kunde inte somna om.

Så nu har jag ätit frulle o kaffet doftar underbart. Byggfläkten står o snurrar, för jag glömde att elda i går kväll. Trodde att det var varmt nog i tankarna, men med en natt temp på bara 1 grad så visade termometern i köket på 15 grader när jag kom upp....

Nu ska jag ta påtår o sen blir det prommis med hundarna. Det är såå vackert ute med strålande solsken o fåglarna kvittrar!

Ha en riktigt underbar dag!
Kram Erica

fredag 27 april 2012

Bildboom!

 Så här hittar man Emil varje kväll, med valpar i sängen:)



                    Dom är inte lika medgörliga längre... Här är mest färgade tiken o killen.



Tiken med mörkaste ansiktet i min hand:)
Det är VÄLDIGT svårt att få kort när dom är vakna, då blir det bara "blurr"!



Killen!



Splitface tiken!



Gänget sover! Killen med benet över ena syrran:)

Trevlig helg!
Kram Erica

torsdag 26 april 2012

Mera torsdag!

Halloj!

Gick en långprommis med Nicke o Märta o då hade vi turen att se denna vackra älg!



Käkade lite lunch o sen åkte jag ner o grattade Shania på 25 årsdagen:)
 Där blev det kaffe med tårta o annat gott!

Sen ner till Högbo o tränade lite. Märta har varit lite "fessig" här hemma o det märktes även ngt i vallningen. Hon är nog inne i sista könsmognaden. Hon fick fösa fåren lite fram o tillbaka o jag berömde o uppmuntrade. Kändes ändå bra o vi avslutade efter en stunds jobb.



Sen åkte vi o tittade smådjuren. Duktiga mamma Lazy vallar här in hönsen för natten, såå häftigt att se! Hon är så lugn o sansad o hönsen knallar lugnt o fint in till sig för natten.






Småttingarna sover sött o är mätta o nöjda som vanligt. Blir väl andra bullar nästa vecka kan jag tänka! Så vi njuter av lugnet än:)


Väl hemma blev det middag o jag sitter o laddar för att gå ut igen o ta in hästarna.
Det hällregnar ute:(

Ha det gott!
Kram Erica

Trist torsdag...

Tjenix!

Fy vilken trist morgon att vakna till, grått o regn:(

Får se till att fylla dagen med saker som förgyller istället!

Igår gick jag en timme med Märta o Nicke efter jobbet, fast jag var såå trött o hade värk. Tog en halv stark värktablett så gick det. Det var helt underbart ute o solen lyste, vindstilla o vitsipporna lös upp dikeskanterna. Jag älskar våren!


Hade godis med i fickan o tränade lite lydnad med Märta o Nicke fick leta godis i blåbärsriset. Båda var jättetrötta o nöjda när vi kom hem. Själv satt jag ute i solen o tog en proteindrink till lunch.... Fy bubblans vad det inte smakar gott. Satt där o slumrade till fåglarnas kvitter tills Mattias o grabbarna kom hem. Sen gick jag in o lade mig o sov en timme. Kände av kroppen så väldigt:(
Men med dagens väder så förstår jag varför jag var så igår.


Igår kväll gick vi bort till beteshagen o kollade stängsel. Fy vilket jobb det är med 5-trådigt viltstängsel till fåren! Vet inte om vi orkar ha kvar så mycket mark o fixa stängsel varje år. Tror det blir minskning av fåren! Det är sånt otroligt jobb varje vår för Mattias, jag orkar ju inte alls fixa staket utan är bara med o bryter bort nån slykvis osv... Vi ska tänka igenom hur vi ska göra till nästa år.

Kaninerna är allt bra med. Jag älskar att gå ut i stallet o fixa o dona. Det blev himla bra med nya kaninburarna. Fräsht o lättskött!


 Bebisarna är enklast att få bra kort på när dom sover:)



 Ingrid har fått kycklingar! Hoppas en lavendelfärgad är en höna!!!



Nej, nu ska jag dra upp grabbarna ur sängen. De skulle åka buss i morse för jag är ledig o ville inte skjutsa då. Men eftersom det regnar så fick dom sova vidare o så skjutsar jag o åker o handlar på samma sväng. Skönt för dom med sovmorgon!

Ska gå o snusa på småttingarna också! Mmmmmm vad ljuvliga dom är nu när dom öppnat ögonen! Har bilder i telefon men hittar inte sladden så jag kan ladda ner, så det blir bilder senare. Ljuvliga småknott är dom!!!

Ha en underbar dag!
Själv ska jag förgylla den med ett fikabesök hos en väninna o sen träna Märta.

Kram Erica

tisdag 24 april 2012

Tisdag

Tjenix!

Oj vad dagarna går fort!

Det är ju massor med pyssel med valparna o jag njuuuuter av varje minut! Dom är såå himla härliga o jag tycker jag har sån otrolig tur som får förmånen att föda upp en kull.

Igår var jag iväg o köpte fällar till dom. Vi har ju en toppentjej här "nästgårds" som har butik hemma. Hennes öppettider är toppen, bara att ringa o är hon hemma så går det bra. Passar mig toppen:)

Nu har dom börjat öppna ögonen!
Spännande när dom får mer uttryck när ögonen kommer fram. De är ju bara för söta o goa:)

Nya kaniner har inköpts o inkvarterats. De verkar trivas här o jag är så tacksam för att jag fick köpa dessa. Supertrevliga är de båda!
Har nu knåpat ihop en anmälan till Bergby o ska åka på kaninutställning i maj. Ska bli roligt att prova! Tanken är ju att svensk pälsungarna i framtiden ska ställas ut.

Vi går prommisar o jag tränar med Märta här hemma. Har ju tänkt åka upp på klubben, men det är fullt upp med småttingarna. Ska ialla fall ner o träna Märta i Högbo senare i veckan. Tränar lite smått här hemma, men det är svårvallat med alla lamm:)

Nej, nu ska jag fixa lite mat o sen mysa med småttingarna:)

Ha det gott!
Kram Erica

torsdag 19 april 2012

Torsdag kväll...

Tjenix!

Idag har vi haft en riktig myysdag!

Så skönt att fippla på med lite utepyssel med mannen i mitt liv!

Jag tog bort staketet mellan skogshagarna till hästarna idag, så nu har dom lite mer att gå på. Lite grönt hade kommit upp i den hagen för den har nog inte användts på ett år minst, så nu går dom o äter rent på allt som kommit upp:)
Irma är såld o köparen har betalat in handpenning idag. Känns såå bra i magen! Hon ska bli avelssto o gå med fler shettisar o hon är ju en supermamma så hon kommer att få ett toppenhem där. Glad!

Fixade lite med kaninerna o har grejat på ute mest. När jag var trött fixade Mattias kaffe o macka på altanen. Lyxigt att bara sitta o njuta i solen o så kom han ut med god macka till kaffet!

Valparna är ljuvliga!
Åh, vad jag älskar att myysa med dom!!!

Dom är så himla fina alla fyra. Splitface tjejen som ser lite "tokig" ut i sin teckning är jättecharmig nu när hon växer till sig i färgerna. Hanen har väldigt bred bläs nu, men han är färgad över ögonen o han kommer att bli skitsnygg! De andra två tjejerna är jämnt o fint tecknade o såå fina.


Hela gänget! Fr v. killen, splitfacetik, mörka tiken o färgade tiken. 


Sööötisar! Hanen med huvudet hit.


Mörka tiken till v. o färgade tiken till hö. 



Splitfacetikens vita sida



Igår var Kerstin hit o tittade på småttingarna. Dom ska ju ha en tik o de bor ju så nära så det måste vara roligt att kunna följa dom från start. Nästa helg kommer de blivande valpköparna från Stockholm o kikar också hoppas jag att "Sandvikarna" kommer upp snart oxå!
Endast en tjej är otingad nu och jag är jättesugen på att behålla en tik själv. Men vi får se vad/om det hör av sig nån om henne... vill inte bestämma något än och det dröjer ju innan dom är lev.klara så det känns väldigt lugnt.

Nu ska jag ta en liten prommis med hundarna. Carro har åkt ner till svärföräldrarna o ska bo där ett tag. Roligt att de vill rå om henne lite, hon är en sån underbar hund. Tomt är det här hemma utan henne förstås, men valparna tar tid så....

Kram Erica

tisdag 17 april 2012

Tisdag!

Tjenix!

Här knallar det på, jag tar vara på de bra stunder jag har o pysslar på med hem o djur o jobb, men jag är ofta trött o har ont i kroppen, huvudvärk o migrän:(
Hoppas det beror på sköldkörteln o att jag får komma in till Gävle snart o det kan bli någon åtgärd.

Med valparna är det jättebra! Dom äter o sover som valpar gör. Sally är en så himla duktig mamma o nu hade hon snott ett tugg av de andra o lagt in till valparna. Det ska börjas i tid:)

Syskonkärlek! 



Mat! 



Sov o tvättstund! 



Sötisar! 



Så här såg det ut i morse när jag vaknade:)


Nu ska jag nog dricka lite te innan jag pallrar mig ut o mockar o grejar med djuren. Det snöar ute o det förklarar väl varför jag är så öm i lederna o frussen idag. Blir nog ett hett bad sen!

Ha en riktigt bra dag!
Kram Erica

fredag 13 april 2012

Rapport från valplådan dag 1

God morgon!

Natten har varit lugn o jag hade sovmorgon idag. Sally är såå himla duktig mamma o endast en gång hörde jag en valp pipa protesterande så jag tände o kollade. Den hade förirrat sig o letade mamma i hörnet, så med byte av riktning så fann den tutten o sen var det lugnt igen.

Sally har en snabb kiss o matpaus!
Splitface tiken närmast, sen hanen o längst bort tik med mörkt ansikte o vit nos, mest färgade tiken ligger underst. 


Splitface tiken! 


Myyys! 


Killens söta tass o rumpa:) 


Hela gänget!


Jag är så otroligt glad över en såå fin kull!

Sally är ju rutinerad nu o så himla duktig mamma. Hon var ut snabbt, snabbt i morse o åt med raketfart o sen raketfart tillbaka till valplådan, men hoppar i den så lugnt o sansat o tittar var valparna är innan hon hoppar i o lägger sig så varsamt. Man blir alldeles varm när man ser sådana modersinstinkter!


I förrgår hade jag lyckan att få träffa underbara Bea med familj! Dom bor ju ända uppe i Älvsbyn men hade nu vägarna förbi o gjorde sig besväret o kom till Granngården så vi kunde träffas en stund i regnet. Åh, vilka underbara människor o vad fin Bea är! Tack snälla för att ni kom förbi så vi kunde ses en stund!
Tyvärr vill jag ju inte bjuda hem dem när det var så nära till valpning o de är otroligt förstående. Nu bakade jag bullar iförrgår kväll så det ska finnas i frysen om nån valpsugen kommer förbi:)
Men än på en vecka vill vi inte ha främmande, det ska vara lugnt för Sallys skull nu ett tag, men sen är ni som vill välkomna!

Nu är Emil valpvakt så jag ska gå ut o fixa hästarna. Emil är såå duktig o tycker det är jätteroligt med valpar! Skönt att han så gärna vill hjälpa till, för jag behöver ju smita ut o ta hand om de andra djuren också.
Mattias jobbar fm o hela helgen fm 12-timmarsskift, men jag ska leta upp nåt gott ur frysen så vi kan ha en god middag i kväll o fira våra nya små familjemedlemmar.

Ha en underbar fredag!
Kram Erica

torsdag 12 april 2012

120412

Tjenix!

Vi har fått valpar!!!

Duktiga Sally fick 4 fina välskapta småttingar o allt gick så himla bra!
Vikter mellan 240 och 260 gram, stadiga småttisar!


 Tjej, killen, tjej med halva ansiktet vitt o tjej.


Längst till höger är killen!


Tre tjejer o en kille blev fördelningen. Killen är riktigt fint tecknad med en bred bläs, två tjejjer är jämnt o fint tecknade o en tjej har ena halvan av ansiktet vitt men med brunt runt ögat. SÖÖÖTA!!!

Nu är det en o en halv timme sedan sista tjejjen kom så nu är vi nog klara. Så skönt när allt gick bra o såå roligt med så fina valpar!

Kram Erica

tisdag 10 april 2012

Men sicket skitväder då:(

Tjenix!

Efter underbara dagar med kallt men mest solsken så bjöds det på riktigt skitväder idag istället.... Såå trist! Fast det började redan inatt sa Mattias. Han var ut med Nicke rätt sent o då hade det börjat regna. Idag har det blåst o regnat o varit tiktigt "trökväder" hela dagen!

Igår var jag ner o tränade Märta lite på fåren igen. Hon går så lugnt, sansat o har focus hela tiden. Jag blir alldeles varm innombords! För mig är det såå mycket värt att hon är focuserad o lyssnar. Shania får hjälpa oss att träna det som ska tränas, jag som tränat hund i drygt 20 år har nu inte en aning hur jag ska lägga upp träningen... Fast det är himla roligt att lära sig detta med vallning. Hoppas ju att vi nån gång ska komma ut o tävla, när beror väl mest på hur min kropp håller så jag kan träna. För Märtas kapacitet är jag övertygad om att den räcker! Min svartvita lilla pärla gör mig såå glad!

Idag var det åter jobb. Hem o käkade lite snabbt o sen ner o var lite valpvakt. Pedikyr fixade jag också på alla småtassar. Myysigt med valpar!

Nu närmar det sig för våra små att komma. På fredag är det 63 dygn o Sally brukar vara punktlig. Det är skönt när man bara parat en gång, då vet man rätt exakt vilken dag det kan bli. Visst kan det bli ett dygn före eller efter, men fredagen är det valpvakardagen! :)

Jag är ledig på fredag o på torsdag är Mattias ledig. Sally är såå tjock nu o vill bara gå ut o kissa o sen vill hon in igen. Vi ligger o känner på hennes mage på kvällarna o man känner hur det sparkar o rör sig därinne. Åh, ska bli såå mysigt med små russlar!


Så här ser det ut på kvällarna när Sally ligger i min säng. Det ÄR en Jack Russel och ingen minigris!

Nu är hästarna inne för natten o kaninerna pysslade med. Nu ska jag ta en dusch o sen blir det sängen. Sov så dåligt i natt för hundarna for omkring. Sally snarkar o vänder o vrider för det trycker väl i lilla maggen. Vid 2-tiden skällde Märta för då kom Isac upp o lade sig i soffan. Sen började Nicke o flytta sig för det var väl varmt... Så jag är så himla trött nu!

Ha det gott!
Kram Erica

söndag 8 april 2012

Påskhelg..

Tjenix!

Igår var vi nerbjuden till svärföräldrarna på påskmiddag. Vilken underbar middag!
Lillemo hade lagat massor av supergod mat, mmmmmmmmm sååå gott!
Det var kalkon till varmrätt med en underbar timjansås o sallad o grönsaker mm. Sen åt vi en chokladefterrätt som var helt underbar och sist kaffe o en jättegod jordgubbstårta. Vin till som var perfekt o ja, det var en supertrevlig släktmiddag!

Idag laddades kaffetermosen o så in med hundarna. Hade stämt träningsträff med Shania nere på Högbo. Började med en liten prommis så Märta inte skulle vara superladdad.


Så jag tog Märta, Carro och Bride o gick från fårhuset mot golfen och upp till hönsen o kaninerna. Shania kom dit o vi släppte ut smådjuren. Sen gick jag o vovvarna tillbaka till fåren.



Först ut var Lacy som fick valla lite. Sen tränade vi Märta o hon gick riktigt bra! Lugn o sansad med focus hela tiden och lyssnade på kommandon. Jag är såå nöjd o imponerad av min lilla svartvita toka!
Tusen tack för en riktigt trevlig dag!

Sen tränades även Märtas brorsa o två halvbröder samt Queen. Det är väldigt lärorikt att se när Shania tränar dem. Alltid snappar man upp något.
Sen åkte vi och fikade gofika! Massor av prat o valpmys blev det såklart innan jag for hemöver igen. Nu hoppas jag att min kropp kan hålla ihop så vi kan träna lite mer regelbundet!

När jag kom hem blev det lite sen lunch o sen har vi varit ute o pysslat hela em. Så skönt att vara ute o hålla på, men det är riktigt kallt i vindarna så det gäller att hålla sig sysselsatt.
En prommis med vovvarna har vi också tagit, det gäller att hålla påskmaten i trim:)

Nu ska jag ta en kopp the o värma mig med!

Ha det gott!
Kram Erica

fredag 6 april 2012

Sliten idag....

Tjenix!

Fan, glömde vaxa kvasten så fick avbryta färden till blåkulla igår....
Stickor i arslet!!!

Blir lugnt idag:)

HA EN RIKTIGT GLAD PÅSK!

Kram Erica

torsdag 5 april 2012

Påsk!

Tjenix!

I morse när jag kom ut hade äntligen Låtta fått lamm. Ett stort fint bagglamm låg bredvid henne. Såå skönt när allt gått bra o dom klarar sig utan hjälp. Ett riktigt påsklamm!


Oj, vad trött jag är! Har jobbat på ICA idag o demade vår (Ockelbo Kycklings) rökta filé och Ugglebos egna potatissallad till. Jag fick sälja 19 kg fileé, minst! Såå himla roligt:)

Nu är jag trött o slut. Tur man har en underbar make som gett hästarna o fåren så jag har bara pysslat med kaninerna o hönsen när jag kom hem.
Jag har ju stoppat hedemoraägg i en kläckare. Där har en kyckling kommit ut o en till är på väg, sen borde det bli ett gäng i morgon, för det är då jag har räknat att de ska kläckas. Inga av dessa pippisar ska sparas, utan säljas. De får inga genbanksintyg då de är kläckta i kläckare, men såklart renrasiga är dom.

Stannade på Granngården o handlade påskgott till hundarna, så nu tuggas det för fullt!





Fick en påskpresent från ICA innan jag gick hem för dagen, snällt!!!

Nu blir det bakpotatis o kycklingfilé, sallad o kanske ett glas rosé!

Trevlig Påsk!!!

Kram Erica

söndag 1 april 2012

Söndagkväll...

Tjenix!

Vilket aprilväder det är, först solsken o vackert o nu på em blev det ett jäkla snöväder!
Inte konstigt att min kropp började strejka:(

På fm. så fixade jag med djuren. Nya kaninerna är lite oroliga men de får vara några dagar o bara "boa in sig".

Jag var ju till Tierp igår på kaninutställning o köpte två sv. pälskaniner. En hane kom från Rättvik, men hon som har honom ringde o det hade blivit fel. Vi som hade planerat så bra... men så var han släkt med honan jag beställt från Alunda. Men jag ska köpa en hona sen från hon i Rättvik. Med hem blev honan jag bokat från Alunda som vi parade med en obesläktad hane, sen hade hon en unghane med på utställningen som också var obesläktad så då köpte jag honom också. Han fick 92 p på utställningen pga lite låg vikt. Så nu blev jag sugen på att anmäla honom till utställning i Bergby i maj och även min japantecknade dv.vädur Felix. Då kan jag också stambokföra några kaniner om det finns nån där som gör sånt, sen kan jag märka o skriva stamtavlor på alla mina kaninungar o det kan ju vara bra.
Jag var jättenyfiken på att kolla på dv. vädurar i Tierp, men fast det var många såna med så var det ingen japantecknad. Synd! Det är ju en svår utställningsfärg, men därför vill jag gärna få Felix bedömd. Även om han inte får så bra poäng kan det vara roligt att veta hur han ser ut.

 Här är två av mina nya burar, blir fyra till ovanpå!


 Bild på min nya sv.pälshane, knäppt så man ser den vackra stickelhåriga pälsen.


Aina o GusGus ungar, börjat öppna ögonen o är söööta tjockisar!


Var upp till Åmot o fikade på dagen. Trevligt!

När vi kom hem blev det sen lunch o sen gick vi en kort prommis med vovvarna. Det var alldeles svartblått på himlen o det började blåsa så vi skyndade hem. Sen kom det snöstorm:(

Har legat o vilat för kroppen värker så jag orkar inte göra nåt annat än bara ligga... Men är lite bättre nu så jag hoppas det håller på att ge sig.

Ha en fortsatt fin kväll!
Kram Erica